Voorbije vrijdag besliste het Overlegcomité dat er net voor de Kerstvakantie een afkoelingsweek wordt voorzien waarbij het onderwijs een extra weekje stil komt te liggen.
Een uitdaging voor iedereen met schoolgaande kinderen, om die onvoorziene week thuis georganiseerd te krijgen, maar ook een uitdaging voor de werking om de continuïteit net voor een klassieke vakantieperiode en eindejaar op peil te houden.

Onze spreekwoordelijke veer stond/staat de voorbije 2 jaar meer gespannen dan ontspannen, onze flexibiliteit werd als een heel rekbare elastiek uitgetest. Ook deze nieuwe test zullen we met glans achter ons laten.

Vanuit Covias willen we maximaal tegemoet komen aan de vragen en noden die er zijn, waarbij we hopen dat volgende redenering door elk van ons gevolgd kan worden:

  • Iedereen met schoolgaande kinderen (onbetaald) verlof laten nemen legt extra werkdruk bij wie wel aan de slag is…
  • Binnen heel wat teams en werkingen worden we reeds geconfronteerd met afwezigheid door quarantaine- en isolatiemaatregelen. Bij quarantaine is telewerk nog mogelijk, ter ondersteuning van andere mobiele collega’s. Bij isolatie is de persoon in kwestie ziek, en wordt het volledige takenpakket door collega’s overgenomen, zover noodzakelijk…
  • Telewerken met kleine of minder kleine kinderen in huis is alles behalve evident, brengt ook stress met zich mee en vraagt heel wat inspanning…

Vanuit deze context hebben we dan ook begrip voor wie geen alternatieven heeft voor de opvang van de kinderen in deze iets ruimere vakantieperiode. Telewerken is mogelijk, want alle beetjes helpen voor wie wel mobiel aan de slag is. Wie aan het werk is wordt uitdrukkelijk gevraagd extra goed voor zichzelf te zorgen en tijdig even (adem)pauze te nemen! Voel je niet schuldig als je het gevoel hebt door telewerken ‘maar’ 60-70-80% gewerkt te hebben, maar bekijk het als een extra steun voor de wel nog mobiele collega’s!

Niettemin, voor wie echt in de nood zit of geen creatieve oplossing kan vinden, wijzen we graag op de mogelijkheid van tijdelijke werkloosheid in de week van 20 december:
Ouders die moeilijkheden ondervinden om hun kinderen op te vangen tijdens de week van 20 december zullen bij de RVA een aanvraag kunnen indienen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona. Dat heeft het kabinet van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zaterdag bevestigd.  Werknemers die een beroep doen op tijdelijke werkloosheid door corona, zullen een uitkering ontvangen die overeenkomt met 70 procent van het gemiddelde loon (begrensd op 2.840,84 euro) en een supplement van 5,74 euro per dag.

3 weken Kerstvakantie…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X
X
X
X