Als we de geestelijke gezondheidszorg vorm willen geven, is het dan niet logisch om de zorggebruikers daar bij te betrekken?

DIRK DE WACHTER

Beste trajectbegeleiders van Covias,

We weten dat jullie bovenstaande elke dag in de praktijk brengen. Cliënten zitten mee aan het stuur in jullie begeleidingen, in de participatieraad en als ervaringswerkers. Of we daarin goed bezig zijn, vragen we ons op gezette tijden af via een patiëntenpeiling. En dat doen we niet voor de vorm; met de resultaten ervan doen we ook wat.

De begeleiding op zich, de verbinding die jullie maken, het vertrouwen dat jullie opbouwen en dergelijke scoren telkens (zeer) goed. Vorige keer vonden we ook een aandachtspunt: cliënten voelden zich ondergeïnformeerd en een stukje onmachtig rond het thema medicatie. Een thema dat niet direct bij jullie ligt, maar eerder in de interactie met de behandelende artsen. Om onze cliënten (en jullie) te wapenen in het gesprek hierover, voorzien we dit najaar een aantal sessies psycho-educatie.

Waar we bij eerdere gelegenheden (ook in pre-Covias-tijden) deze bevragingen op eigen initiatief deden, is dit jaar de eerste keer dat het over heel Vlaanderen uniform gebeurt. We gaan ons dus kunnen vergelijken met soortgelijke voorzieningen. Ook goed om weten: de overheid heeft beslist om dit voor onze soort voorziening om de twee jaar te doen, om de werklast te beperken.

Wat we jullie vragen, is om élke cliënt van het bestaan van de bevraging op de hoogte te brengen, en te vragen of ze willen deelnemen. We verwachten niet dat jullie die deelname ook bij elke cliënt afdwingen 😉

De bevraging kan online ingevuld worden, hier. Dat kan door de cliënt alleen of samen met jullie gebeuren. Die online methode heeft de voorkeur omdat de verwerking dan makkelijker is.
Voor waar jullie dit niet wenselijk achten, hieronder de pdf van de bevraging. Je ziet dat de versie “Mobiel Team” gekozen is, maar de vragen zijn dezelfde als versie IBW, en we maken toch een mix in onze begeleidingen en teams. Naam van Mobiel team, Afdeling en Code mogen blanco blijven; dat voegen we later toe en zal voor alle inzendingen gelijk zijn (en de code uniek en random).
We zullen iedereen alvast enkele afgedrukte exemplaren in z’n bakje bezorgen. Ingevulde exemplaren zijn welkom bij Muriel of mij. De bevraging wordt geacht van over vier weken te lopen, dus tot en met 17 oktober.

Alvast bedankt voor de moeite!
Bart

PS: aarzel niet bij problemen, vragen of opmerkingen 🙂


Cliënten mee aan het stuur – Vlaamse patiëntenpeiling 2022
Getagd op:        

3 thoughts on “Cliënten mee aan het stuur – Vlaamse patiëntenpeiling 2022

 • Gudrun Verstraete
  20 september 2022 om 14:05
  Permalink

  Bart,

  Is het mogelijk om de link via mail te verzenden zodat we dit kunnen doorsturen naar cliënten? Misschien kan dit hier ook wel, maar hoe dat moet weet ik niet.
  Alvast dank!

  groeten,
  Gudrun

  Beantwoorden
  • 20 september 2022 om 14:30
   Permalink

   Hey Gudrun, ik stuur nog n mailtje met verwijzing naar bericht hier, niet iedereen ziet t anders. Zal er de link bijplakken. En merci voor de vraag.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X
X
X
X
%d bloggers liken dit: