Als mens met een psychische kwetsbaarheid (of beter, kwetsuur) kan het heel zinvol en betekenisvol zijn om je ervaring in te zetten om anderen te helpen op hun weg naar herstel. Dat is de kern van ervaringswerk. Maar wie daaraan wil beginnen, heeft wel wat vaardigheden nodig. De opleidingen ervoor zijn echter beperkt in aantal en in aantal plaatsen.

Dus toen we hoorden dat er in het PZ OLV een eigen opleidingsprogramma ontwikkeld werd, wilden we dat in eerste instantie ook gaan doen. Maar nog beter is: we gaan het sámen doen.

Beste trajectbegeleiders, vraag je eens af wie van je cliënten er klaar zou zijn voor, baat zou hebben bij of interesse hebben om op deze manier (laagdrempelig) met ervaringswerk kennis te maken. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij mij, bart.meeus@covias.be ; er zijn al enkele kandidaten voor deze reeks ( Tim V (Kim D) en Bart D (Myriam B)) dus wees snel. De groep wordt beperkt tot maximum 10 (Covias + OLV) omwille van de kwaliteit en het groepsgevoel.

Starten met de eerste module hoeft niet in te houden dat iemand het hele traject volgt; voor de start en na elke stap is er een gesprek.

1) Module herstelverhaal:
• Doel: Als ervaringswerker moet je voldoende afstand kunnen nemen van je eigen verhaal. Daarnaast kan je nadien je eigen herstelverhaal brengen voor een groep.
• Voor wie? Voor alle startende ervaringswerkers is dit de basismodule die eerst dient gevolgd te worden.
• Frequentie? 7 sessies van 2u onder leiding van 2 ervaringswerkers, waaronder onze eigen Nathalie Maene (die dat ook voorheen al deed).
• Inhoud: Het betreft geen schrijfcursus. Er wordt stilgestaan bij 4 luiken; het persoonlijk herstel, je netwerk & krachtbronnen, je herstelproces & de hulpverlening en als laatste een blik op je dromen en de toekomst. Op het einde van de module kan (niet “moet”) je je verhaal voor de groep brengen waarbij je feedback krijgt.

(voorzien op maandagen van 13u30 tot 16u30, op 10/1, 17/1, 24/1, 7/2, 14/2, 28/2 en 7/3)

2) WRAP-Wellness Recovery Action Plan
• Doel: In het Nederlands wordt WRAP vrij vertaald als “herstelactieplan voor welbevinden”. Het is een zelfhulptool waarmee je weer grip leert krijgen op je eigen leven, als dat door ingrijpende gebeurtenissen is ontregeld. WRAP komt uit Amerika en wordt sinds enkele jaren ook in Nederland en Vlaanderen toegepast binnen de herstelvisie. Deze herstelvisie dien je zelf als ervaringswerker onder de knie te krijgen om deze ook te kunnen uitdragen naar anderen.
• Voor wie? Net zoals de module herstelverhaal is dit een basismodule waarop je verder kan bouwen als ervaringswerker.
• Frequentie? 4 halve dagen van 4u onder leiding van 2 WRAP-facilitators.

(1e maal voorzien begin 2022)

3) Module communicatie:
• Doel: Als ervaringswerker is het vooral een goede luisterende houding aannemen. In deze module wordt gewerkt rond de basishouding als ervaringswerker en het bijschaven van communicatieskills.
• Voor wie? Na het volgen van de module herstelverhaal kan je instappen op deze vervolgmodule.
• Frequentie? 5 sessies van 3u onder leiding van een professionele docent.
• Inhoud: De cursus bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk. Theorie bestaat uit basishouding communicatie, bewust worden van referentiekaders, krachtgerichte gesprekken, luistervaardigheden en feedback geven & ontvangen. Via rollenspellen wordt de theorie in de praktijk omgezet.

4) Module groepsdynamica (aantal sessies nog te bepalen):
• Doel: Bij groepsdynamica gaat het vooral om het begrijpen hoe mensen elkaar beïnvloeden en hoe groepen op hun beurt mensen weer beïnvloeden. Je leert wat een groep eigenlijk is en op welke wijze macht een belangrijk onderdeel is bij het ontstaan van groepen.
• Voor wie? Enkel voor ervaringswerkers die deelnemen binnen therapeutische groepssessies of herstelgroepen. Deze aanvraag wordt individueel bekeken.- op indicatie

Is jouw cliënt klaar voor een uitdaging? Vormingsaanbod voor startende ervaringswerkers samen met PZ OLV
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X
X
X
X