Situering

Covias is een vernieuwend samenwerkingsverband in de geestelijke gezondheidszorg  en overkoepelt in de regio Noord-West-Vlaanderen alle initiatieven Beschut Wonen en de mobiele teams langdurige zorg. Naast deze begeleiding en behandeling, die zowel onder een ‘Covias-dak’ als op eigen adres gebeurt, heeft Covias ook een aanbod rond activering en ontmoeting en zorg voor arbeid.

Covias ziet ervaringsdeskundigheid als een wezenlijke, aanvullende en gelijkwaardige bril om naar psychische kwetsbaarheid en herstel te kijken. Naast het ervaringswerk dat er nu al gebeurt, willen we ervaringsdeskundigheid vanuit het perspectief van naastbetrokkenen  binnenbrengen in de werking. Daarom zijn we op zoek naar meerdere ervaringswerkers naastbetrokkenen  om onze organisatie te versterken.

Jouw functie

Als naastbetrokkene ervaringsdeskundige binnen Covias ben je, mee met andere ervaringsdeskundigen, de stem van de naastbetrokkenen binnen de organisatie. Die stem laten horen kan voor ons op verschillende manieren en binnen verschillende statuten. We voorzien graag de ruimte om, op basis van jouw krachten en talenten, een eigen takenpakket vorm te geven. Hoeveel tijd jij hieraan spendeert, is te bespreken. Covias heeft diverse standplaatsen in de regio Noord-West-Vlaanderen, dus ook je werkplek is bespreekbaar.

Mogelijke taken voor naastbetrokkenen ervaringswerkers binnen Covias:

 • Vanuit je expertise meedenken rond  zorginhoudelijke visie en strategie. Je vertegenwoordigt en verdedigt het perspectief van de naastbetrokkene  en/of ervaringsdeskundige. Je kan hiervoor  participeren  in een aantal werk- en themagroepen, waar thema’s als ‘ervaringswerk’ en ‘participatie’ verder uitgediept worden.
 • Een trekkende rol opnemen in het verder op de kaart zetten van het thema naastbetrokkenen binnen Covias. Fungeren als aanspreekfiguur voor naastbetrokkenen, cliënten en medewerkers. Je zet je ervaringskennis in zodat er realistisch gedacht en gesproken wordt over geestelijke gezondheid en de rol van naasten in het herstelproces van de cliënt, alsook hun eigen verwerkingsproces.
 • Aansluiten op het teamoverleg waarbij cliënt-situaties besproken worden. Je geeft er input vanuit je eigen ervaring of bredere ervaringskennis. De begeleiding van Covias gaat heel breed: vanzelfsprekend staat het herstelproces centraal, maar ook domeinen als huisvesting, financiën, sociale contacten, .. komen aan bod.  Vanuit je functie kan je dus input leveren op al die domeinen. Je hoeft daarbij geen “expert” te zijn –vertellen hoe jij iets beleefd hebt, hoe jij naar iets kijkt of wat voor jou werkte, is al heel waardevol.
 • Op vraag van naastbetrokkenen van cliënten  en/of medewerkers  ga je mee op huisbezoek bij naastbetrokkenen. Daar kan je hen bijstaan door de unieke positie die je hebt als ervaringswerker naastbetrokkene

Jouw profiel

 • Je hebt ervaring met een psychische kwetsbaarheid van jouw naaste en de impact ervan op jou;
 • Je kan en durft stukken van jouw verhaal gebruiken, ten dienste van het team  de cliënten en andere  naastbetrokkenen;
 • Je kent je eigen grenzen en durft die aangeven;
 • Je kan anderen beluisteren zonder direct te oordelen;
 • Het is belangrijk dat je kan nadenken over je eigen handelen;
 • Je kan in een team functioneren en je kan vertrouwelijk omgaan met gegevens;
 • Je kan zelfstandig werken en bent een echte netwerker;
 • Het gevolgd hebben van een opleiding rond ervaringsdeskundigheid strekt tot aanbeveling, maar is niet noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor computervaardigheid.

Veel van deze punten zijn dingen waarin je kan en zal groeien. De ruimte om dat te doen is er zeker. Co-Vias = samen onderweg

Waarom je zou reageren

 • Je wordt een collega binnen Covias en kan je stempel drukken op ervaringswerk naastbetrokkenen;
 • Er is opleiding voorzien, en een klankbord met andere ervaringswerkers voor als je op uitdagingen stuit;
 • Het vrijwillig vergoede statuut staat als geen ander toe van deze bijzonder boeiende  rol op een veilige manier te verkennen. Conform de algemene regelgeving met betrekking tot vrijwilligerswerk mag je  jaarlijks maximum ongeveer 1400 € vergoed worden en 2000 km inbrengen, alle plekken waar je vrijwillig vergoed werkt gecombineerd. Dit betekent een maximale inzet van ongeveer één dag (of twee halve) dagen per week; minder kan ook;
 • Naast het vrijwillig vergoede statuut, hebben we ook mogelijkheden binnen het betaald statuut. Hierbij gaat het om een bespreekbare inzet (tot 2 dagen per week), met een verloning passend bij je profiel;
 • Ervaringswerk als geheel en ook binnen Covias staat nog maar aan het begin, en jij kan mee ons verhaal schrijven.

 Interesse?

Voor vragen of meer informatie kan je terecht bij Bart Meeus, stafmedewerker ervaringswerk (047 4641841) of  Muriel Schoeters, stafmedewerker algemeen beleid (0475 396051).

Solliciteren kan via https://www.covias.be/solliciteren/. Kies daarbij voor de functie “ervaringswerker naastbetrokkene”. Je kan ons via dit formulier ook je motivatiebrief en CV bezorgen. Wij nemen dan contact met je op voor een kennismakingsgesprek!

Vacature ervaringswerkers naastbetrokkenen (M/V/X)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X
X
X
X