Het kunstatelier Ardéfoo is een sociaal-artistiek project dat ontstaan is als antwoord op een vaak gestelde vraag van mensen die hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg.
Het biedt werkruimte aan kunstenaars met een psycho-sociale kwetsbaarheid. In een ongedwongen sfeer kan elke individuele kunstenaar zijn beeldende uitdrukkingsvorm beoefenen.

Als onderdeel van hun behandeling komen patiënten in contact met beeldende kunst en ontdekken ze een – soms onvermoed –  talent dat bijdraagt tot een positiever zelfbeeld. Voor de meesten is met kunst bezig zijn een bron van ontspanning, expressie of een nieuwe vorm van vrijetijdsbesteding.

Eenmaal hersteld  willen ze hiermee verder aan de slag maar om diverse redenen vinden ze geen aansluiting bij reguliere initiatieven, terwijl de motivatie om alleen te werken ontoereikend is. Kunstenaars met een psycho-sociale kwetsbaarheid hebben een grotere gevoeligheid voor beoordeling van derden,  die eigen is aan de kunstwereld.

Wat Ardéfoo voorziet is een werkruimte en een ongedwongen sfeer waar iedereen de inzet van de ander, ongeacht de graad van talent,  respecteert.
De begeleiding wordt verzorgd door 4 gedetacheerde medewerkers vanuit de deelnemende organisaties, aangevuld met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen.
In het kunstatelier worden bijgevolg geen lessen of cursussen aangeboden met uitzondering van een occasionele workshop. Er is ook geen psycho-sociale begeleiding.

Om dit alles financieel mogelijk te maken zijn de krachten van diverse organisaties uit de Brugse regio gebundeld.

De initiatiefnemende organisaties zijn

• Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw
• Beschut Wonen Brugge (Covias)
• Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen
• Revalidatiecentrum Inghelburch
• Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg
• Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus

Alle informatie over het project en de mogelijkheden tot deelname, kan U terugvinden op de website van Ardéfoo.

X
X
X
X